«Fra jord til bord» er mottoet til urteverkstedet.

Hvis du tar deg en tur i urtehagen om sommeren, opplever du biene og sommerfuglene som besøker blomstene og urtene, det er dufter, farger og lukter, et yrende liv som fryder øyet og sansene.

Det blir sådd, plantet, kultivert og pleiet av mange hender gjennom hele vekstsesongen både i hagen og i drivhuset.  Vi sanker og plukker urter og blomster i hagen, i skog og mark og i nærområdet.

Alle de verdifulle skattene blir tørket og foredlet til smakfulle produkter, som gleder ganen og fremmer helsen. De ferdige produktene er av høy kvalitet og resultat av ekte håndarbeid.

Urteproduktene setter prikken over i-en i den daglige kosten, eller de er med på å skape hygge i form av en deilig varm kopp te om kvelden.

I Urteverkstedet og i urtehagen er det mange viktige og meningsfulle arbeidsoppgaver for alle, og den enkelte kan lære, bidra og etter hvert mestre forskjellige arbeidsprosesser. Det finnes oppgaver for alle, uansett yteevne. Det er en viktig læringsarena å få være med på hele prosessen fra såing til høsting, fra tørking til foredling, helt frem til det ferdige produktet som står på spisebordet.

 Å bli kjent med mange forskjellige planter, urter og blomster, deres vekstvilkår og hva de kan brukes til, kan vekke nysgjerrighet og interesse.

Samarbeid og å øve seg i tålmodighet og utholdenhet er en del av læringsprosessen, samt hygiene og orden på arbeidsplassen.

Arbeidet i urtehagen/urteverksted gir en unik mulighet til å komme i nærkontakt med jord, planter og natur. Glede og respekt for alt levende åpner rom for undring over miraklene som skjer når det vokser og gror.

Produktene blir solgt i butikken vår, på Åpen Dag, Julemarkedet, eller på lokale markeder.  Landsbyens innbyggere setter pris på de egne produktene som blir brukt i matlagingen.

Produktene våre er:

Forskjellige urte-teer,

Urtesalt og sellerisalt,

Forskjellige kjøkkenurteblandinger eller enkelte urter,

Tørkete epler og fruktgeleer,

Myntesaft, 

Tørkete grønnsaker med og uten salt.

Om sommeren jobber flere mennesker i urtehagen både ute og inne, Toveverkstedet hjelper oss når det trengs mange hender for å få stelt hagen, sanket og tørket plantene.

I vinterhalvåret blir dagene roligere, da kan man bli kreativ og finne andre arbeidsoppgaver, som feks. å lage av tennbriketter i papir og voks. Vinteren er også tiden for å forberede den nye sesongen, planlegge hagen, bestille frø osv.

Urtehagens historie

 

Urtehagen lå før i gartneriet mellom drivhusene. I 2014 kom det opp et ønske om å skape en ny urte/sansehage. Et egnet sted på en solrik og åpen plass ble funnet sentralt i landsbyen og etter lengre planlegging, ble det bygget et flott hus, «Askeladden», som nå rommer urteverksted og toveverksted. Sentralt i bygget er det et felleskjøkken som kan brukes til pause og mindre arrangementer. I annen etasje er det lagerrom og et lite verksted hvor det blir laget sjampo, salve, oljer og bademelk.

Bygget har også et eget rom for å prikle i tilknytting et drivhus som er vinterisolert.

«Askeladden» ble ferdig og innviet i pinsen 2016 til Vidaråsens 50 års jubileum.

I dag er urtehagen beplantet og større blomsterrabatter rammer inn området, i tillegg er det 4 høye bed hvor de som ikke kan bøye seg ned, kan lukte og se plantene.

Sansehagen er under sakte oppbygging, det vokser gress og blomster i skjønn forening Område blir flittig brukt for morgensamlinger, hagefester, markeder og lignende sammenkomster. Et lite utendørs amfiteater laget av steinheller hører også til. I 2017 ble et fint, lite halm-og leirehus oppført i samarbeid med alle innbyggere. Ildhuset kaller vi det, og brukes til små møter eller samtaler.

Målet med sansehagen er å kunne invitere gjester til å komme hit, gå tur i hagen, slappe av, nyte blomsterprakten, dufter, farger og former. Vi ønsker at det skal være en vakker plass hvor man kan møte mennesker, senke skuldrene fra en travel hverdag, blir kjent med urter, blomster og vekster, komme rett og slett nærmere naturen.